کسب و کار نیوز- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه دولت چهاردهم به توسعه صنعت فضایی اعتقاد جدی دارد، گفت: نسخه ارتقا یافته ماهواره پارس ۱، پارس ۲ و ماهواره ناوک رونمایی شد.
به گزارش کسب و کار نیوز ، مراسم روز ملی فناوری فضایی با حضور رئیس جمهور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، معاون راهبردی رئیس جمهور، معاون پارلمانی رئیس جمهور، رئیس سازمان فضایی ایران و جمعی از مسئولان حوزه فضایی کشور در وزارت ارتباطات برگزار شد. «سید ستار هاشمی»، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم گفت: حضور رئیس جمهور در این مراسم نشان میدهد که دولت چهاردهم در توسعه صنعت فضایی اعتقاد جدی دارد.
وی افزود: ما در برنامه هفتم توسعه و پیشرفت تکالیفی برای صنعت فضایی و توسعه این صنعت داریم. تکلیفی که برای وزارت ارتباطات دیده شده است این است که جایگاه خود را در مدار ۵۰۰ کیلومتری تثبیت و البته به مدار بالا ۳۶ هزار کیلومتری دستیابی پیدا کنیم.
هاشمی افزود: در همین مدت کوتاه دولت چهاردهم شاهد توفیقات خوبی در حوزه فضایی هستیم که نتیجه کار تیمی خوب در بین حوزههای مختلف است. زمانی که به صنعت فضایی نگاه میکنیم میبینیم در این بخش افراد زیادی از بخش خصوصی، لشگری و کشوری، وزارتخانههای متعدد و نخبگان در کنار یکدیگر زنجیروار فعالیت میکنند.
وزیر ارتباطات گفت: بخش خصوصی به دلایل مختلف میتوان مسیری که در صنعت فضایی آغاز شده است را شتاب ببخشد. چرا که این بخش میتواند از ظرفیتهای بینظیر و توانمند نیروی انسانی کشور استفاده کند. نگاه بخش خصوصی به استفاده بهینه از منابع نگاه ویژه دارد و میتواند در تعاملات بینالمللی مشارکت و ورود موثرتری داشته باشد.
وی تصریح کرد: باور ما این است که بهرهوری یکی از موضوعاتی است که میتواند ما را به سمت رشد اقتصادی ۸ درصد رهنمود کند و تکلیف ماست که این فضا را برای بخش خصوصی مهیا کنیم.
هاشمی در تشریح استفاده حوزههای مختلف از صنعت فضایی خاطرنشان کرد: یکی از موارد مهم تهیه نقشههای پوشش از کشور است که میتواند کمک کند تا مدیریت سرزمین را انجام بدهیم. اگر میخواهیم دستاندازی و تعرض به اراضی ملی و تغییر غیرمجاز کاربری کشاورزی را با نگاه بهرهوری داشته باشیم استفاده از صنعت فضایی است.
وزیر ارتباطات به موضوع پیکره آبی کشور اشاره کرد و گفت: استفاده از صنعت فضایی و ظرفیتهای سنجشی که در این صنعت وجود دارد میتواند به ما کمک شایانی در این زمینه کند؛ ضمن آنکه کارکرد دیگری که در صنعت فضایی متصور است شناسایی کانونهای ریزگردی است که بخش عمدهای از کشور درگیر آن هستند.
وی در تشریح برنامههایی که در دستور کار وزارت ارتباطات است به دستیابی به مدار بالا (ژئو)، تکمیل پایگاه فضایی چابهار، ایجاد ۲ ایستگاه ماهوارهای در سلماس و چناران، تکمیل منظومه شهید سلیمانی اشاره کرد.
هاشمی در خاتمه صحبتهای خود به تشریح سه ماهواره ایرانی که رونمایی شد پرداخت: نخستین ماهواره نمونه ارتقا یافته پارس ۱ است که یک ماهواره سنجشی با دقت تصویربرداری ۱۵ متر است. ماهواره بعدی پارس ۲ است که یک ماهواره سنجشی با دقت تصویربرداری ۸ متری رنگی است که توسط وزارت دفاع و مجموعه صاایران ساخته شده و ماهواره ناوک است که یک ماهواره مخابراتی است.
در همین رابطه رئیس سازمان فضایی ایران پرتاب موفق ماهواره های پارس ۱، چمران، هدهد و کوثر و همچنین عملیات موفق تزریق ۳۰۰ گرم جرم را به ارتفاع مدار پایین را از مهمترین دستاوردهای این صنعت در یک سال گذشته دانست.
«حسن سالاریه» معان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم به شرح اتفاقات حوزه فضایی در یک سال گذشته پرداخت و گفت: در اسفند ۱۴۰۲ پرتاب موفقیتآمیز ماهواره پارس ۱ صورت گرفت که یک ماهواره سنجشی با قابلیت تصویربرداری با دقت ۱۵ متر و با قابلیت تصویرداری از سطح زمین است.
وی با بیان اینکه این ماهواره برای مدیریت منابع طبیعی مورد استفاده قرار میگیرد، افزود: این ماهواره با موفقیت در مدار تزریق شد و تستهای موفقی را پشت سر گذاشت و امروز نمونه دوم این ماهواره که نمونه ارتقا یافته آن است، در همین مراسم رونمایی میشود.
رئیس سازمان فضایی ایران به پرتاب موفقیتآمیز ماهواره چمران اشاره کرد و ادامه داد: این ماهواره یک ماهواره تحقیقاتی است که با هدف تست عملکرد زیرسیستمهای مربوط به کنترل و اصلاح مدار توسط ماهوارهبر قائم ۳ انجام شد و یک ماهوارهبر با سوخت جامد است.
سالاریه با برشمردن اهمیت ماهواره چمران اظهار داشت: این مسئله از دو حیث اهمیت داشت. نخست اینکه پرتاب سهباره متوالی ماهوارهبر قائم ۱۰۰ با موفقیت انجام شد و تثبیت آن در مدار را تضمین کرد. دیگر اینکه عملکرد موفقیتآمیز ماهواره چمران بود که برای نخستین بار تستهای اصلاح مداری توسط این ماهواره انجام گرفت که برای ساخت منظومههای ماهوارهای بسیار مهم است.
سالاریه خاطرنشان کرد: در آبانماه ۱۴۰۳، ماهوارههای هدهد و کوثر به فضا پرتاب شدند و برای نخستین بار بخش خصوصی یک سیستم کاملا ماهوارهای را ساخت. وی ادامه داد: در گذشته زیرساختها توسط بخش خصوصی ساخته میشدند اما برای نخستین باراین ماهوارهها توسط بخش خصوصی ساخته و در یک تعامل بینالمللی پرتاب شد.
معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: آذر امسال همکاران ما در صنایع دفاع عملیات موفق تزریق ۳۰۰ گرم جرم را به ارتفاع مدار پایین انجام دادند؛ این اتفاق با دومین پرتاب موفق ماهوارهبر سیمرغ انجام شد که در دل خود پرتاب بلوک انتقال مداری سامان را نیز به همراه داشت. برای دستیابی به مدارهای ارتفاع بالا به بلوک انتقال مداری نیاز داریم.
رئیس سازمان فضایی ایران افزود: در یک سال اخیر چند زیرساخت مهم در کشور در حال تکمیل است؛ یکی از آنها پایگاه فضایی ملی چابهار است که ۸۰ درصد از فاز نخست آن به بهرهبرداری رسیده و میتوان از آن برای پرتاب استفاده کرد و این پایگاه برای ما به مثابه دروازه پرتابهای بینالمللی است.
سالاریه افزود: بحث دیگر مربوط به زیرساختهای آزمایشگاهی است که امسال توانستیم ظرفیت یکتن را در دستور کار پژوهشگاه فضایی قرار بدهیم. علاوه بر آن آغاز ساخت ۲ پایگاه دریافت تصاویر ماهوارهای را در حال انجام داریم. معاون وزیر ارتباطات خاطر نشان کرد: در حوزه صنعت فضایی کشور برای اهداف مدیریتی، منابع آب و کشاورزی اتفاقات خوبی رخ داده است که همگی به مدد استفاده از تصاویر ماهوارهای است.